Nobel ödüllü İngiliz biyokimyager Tim Hunt'ın "Karma Çalışma Ortamı"yla ilgili söyledikleri için düşünceniz nedir?

Nobel ödüllü İngiliz biyokimyager Tim Hunt'ın
"Nobel ödüllü İngiliz biyokimyager Tim Hunt, Güney Kore’deki Dünya Bilim Gazetecileri Konferansı’nda yaptığı seksist açıklamaların ardından University College London’daki (UCL) onursal profesörlük görevinden istifa etmek zorunda kaldı. Ünlü bilim insanı konferansta yaptığı konuşmada “Size kadınlarla ilgili problemimi söyleyeyim. Onlar laboratuvardayken üç şey oluyor. Ya size âşık oluyorlar, ya siz onlara âşık oluyorsunuz ya da eleştirildiklerinde ağlıyorlar” demiş ve sözlerine “Kadınların önünü kapatmak istemiyorum. Ama tek cinsiyetli laboratuvarları savunuyorum” diyerek devam etmişti."

Selamun Aleykum Hocam; yukarıdaki haberle ilgili ne düşünüyorsunuz?
İslam’la insan arasında örtüşme vardır. Tim Hunt Allah’ın insan doğasına yerleştirdiği doğruyu kavrama yeteneğini tecrübesiyle de pekiştirerek açıklamıştır. ”Birden fazla erkek ve kadının bir arda çalışmasının haram olmadığı “ kaydını koyarak TİM HUNT’u İslam adına onaylamamız mümkündür.

Karma Eğitim ve Çalışma Düzeni 

Birbirleriyle evlenebilecek bir erkekle bir kadının bir arada yalnız kalmaları yasağı, eğitim ve çalışma alanlarını da içine alır. Bu sebeple İslâm Dîni’nin, ergenlik çağına ermiş gençlerin karma eğitimine ve kadın‐erkek bir arada çalışma düzenine sıcak bakmadığını söyleyebiliriz. Çünkü böylesine bir eğitim ve çalışma düzeninde karşılıklı göz zinâsı, cinsel arzulu bedenî temas ihtimali ve bir arada yalnız kalma durumu gibi dînimizin haram kıldığı üç yönlü sakınca vardır.

İslâm Dîni; kadının eğitimini farz, evi dışında fıtratına/yaratılışına uygun işlerde ve gereğince çalışmasını câiz görür. Ama tabîi şartlarda karma eğitim ve çalışma düzenini benimsemez. Beraberce ve yalnızca çalışılacak umuma kapalı alanlarda ise benimsemek şöyle dursun, yasaklar. ( İslama Göre Cinsel Hayat, Ensar 2014,s.501-502)*